Administrație
Viceprimar
Viceprimarul Comunei Nufaru, domnul Toader Cristian Stefan.
Strategia de Dezvoltare Socio-Economică
Comuna Nufăru nu are un plan integrat de dezvoltare locală, dar are totuşi, o Strategie de Dezvoltare Locală începută în luna septembrie 2007 şi finalizată la sfârşitul anului 2011. Proiectele considerate prioritare pentru comună sunt: infrastructura rutieră, serviciile publice, infrastructura de mediu şi instruirea resursei umane. Situaţia internă de gestionare a documentelor este informatiyată. Dezbateri pe teme de interes public au existat în permanenţă.
Primăria a beneficiat de un program PHARE pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative în valoare de 18.700 €. Numărul de proiecte necesare comunităţii este considerat a fi de 28 şi se consideră ca se pot accesa 18 dintre acestea. În prezent Primăria are pregătite 6 studii de fezabilitate. Primăria a atras 10 proiecte în ultimii 7 ani. Dintre acestea: – alimentare cu apă prin PDR şi FDRS, 400.000 Lei (800.000 Lei pentru Nufăru si 370.000 Lei pentru Malcoci); – PHARE – îmbunătăţirea capacităţii administrative, 18.700 € – 2007- programul Economie bazată pe cunoaştere (Ministerul Educaţiei) – valoare de 1.400.000 Lei. În Primăria Comunei Nufăru există specialişti în scrierea şi gestionarea proiectelor. Comuna Nufăru face parte din mai multe asociaţii: – ACOR (Asociatia Comunelor din Romania); – Asociaţia comunelor condusă de Consiliul Judeţean Tulcea (Asociatia de Dezvoltare Durabila a Judetului Tulcea) – Asociaţie de 10 consilii locale cu scopul de a accesa fonduri PDR (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Razim Delta Dunării). Gradul de îndatorare al Primăriei este 0. Primăria nu are deschise linii de creditare. În 2010 contul de execuţie al bugetului local arăta venituri totale de 4.817 mii lei, din care venituri proprii de 1.150 mii lei. În 2011 prevederile bugetare definitive evidenţiau venituri de 3.841 mii lei şi cheltuielile bugetare definitive in valoare de 4.901 mii lei. Cheltuielile pentru ajutorul incalzire lemn se cifreaza la 30 mii lei. Piedicile pe care le întâmpină primăria în realizarea proiectelor sunt: lipsa banilor la bugetul local.
Rolul, numirea şi eliberarea din funcţie a viceprimarului
(1) Viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.
(2) Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.
(3) Exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a consiliului local.
(4) În situaţia în care se aleg doi viceprimari, sunt declaraţi aleşi candidaţii care au obţinut votul majorităţii absolute. În această situaţie, consiliul local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.
(5) Eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Eliberarea din funcţie a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local.
(6) La deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune.
(7) Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizaţia aferentă acestui statut, fiindu-i aplicabile incompatibilităţile specifice funcţiei de viceprimar prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(8) Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.