PRIMĂRIA COMUNEI NUFĂRU

Str. Domnita Maria nr. 37, comuna Nufaru, judetul Tulcea, cod postal: 827170.

Descriere

Tradiţii locale

Comuna Nufăru - tradiţii

Cultură tradiţională a comunei Nufăru, sat dobrogean, se prezintă printr-o varietate remercabila de structuri, tipuri şi modele care au totuşi o specificitate comună. Întîlnire a mai multor civilizaţii, români, lipoveni, basarabeni, nemţi, moldoveni, bulgari etc, prezenţa mai multor culturi etnice, au determinat definirea în timp a unei personalităţi distincte. Obiceiurile de peste an sau cele legate de ciclul vieţii fac dovada credinţei oamenilor în bine. Hora de duminică,organizată ocazional, şi nunta sunt cadrul prielnic pentru desfăşurarea dansurilor şi jocurilor populare atât de legate de sufletul şi gândurile românilor de pe aceste locuri. 

   Chiar jocurile de perechi au un aspect dinamic şi colorat având o mişcare generală săltată şi vie. Iată unele dintre dansurile specifice comunei Nufăru studiate şi catologate de coregraful Roman Jora în culegerea de dansuri ,,Folclor coregrafic nord-dobrogean”: -brauletul, cadaneasca, ciobănaşul, hora pe bătăi, hora-n două părţi etc. Obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă includ colindatul, uratul, sorcova, steaua, umblatul cu capra, boboteza, colindele, cu poezia lor idilică, voinicească şi domestică, mirifica alegorie a nădejdii şi urării în prag de An Nou, strâns legate de rosturile satului şi ale ogrăzii gospodăreşti, cuprinzând cele mai statornice realizări ale clasicismului nostru folcloric. Noile transformări ale societăţii româneşti tindeau să treacă în amintiri sărmane existenţa ansamblului folcloric din comuna Nufaru, împingeau să dea uitării în cele din urmă, tumultoasele lui participări (1970,1978) la mari spectacole – izvor ce era, de frumos, lumină şi morală. O mare paragină se scria atunci în cartea comunei Nufaru. Simţind cum se adânceşte lipsa sunetului şi mişcării populare artistice de altădată,primarul comunei Nufaru, dl Tincu Gavrilă a pus pe picioare împreună cu coregrafa Galateanu Daniela ansamblul de copii “Nuferii Deltei”. 

  La 10 octombrie 2005, folclorul s-a întors din amintiri pe noua scenă a căminului cultural, a fost plăcut şi susţinut din prima de nufereni şi nu numai. Ansamblul a participat de atunci la numeroase spectacole câştigând premii şi plimbând frumos numele satului în nenumărate locuri.

Sărbători

Comuna Nufăru păstrează o serie de obiceiuri tradiţionale legate de naştere, căsătorie, moarte, de sărbătorile calendarului ortodox sau anumite sărbători cu caracter agrar. Cele mai spectaculoase sunt obiceiurile sărbătorilor de iarnă – care încep din ajunul Crăciunului (24 decembrie) şi se termină de Bobotează (6 ianuarie) : colindatul, pluguşorul, semănatul, sorcova, capra, ursul, etc. Odată cu venirea primăverii, în luna martie, germanii sărbătoresc schimbarea anotimpului printr-un carnaval cu măşti: „Fasching-ul”, care se organizează în „Miercurea cenuşii”, când se sărbătoreşte şi „Lăsata secului”. Sfârşitul primăverii este marcat de sărbatoarea de 1 Mai care se numeşte în unele zone „Mai Al”, în altele „Mai Alis” sau „Mai Baum”. În această zi, care încheie seria de tradiţii şi obiceiuri de primăvară la germani, se merge la pădure cu fanfara. Aici se face grătar şi se bea bere. Se înalţă apoi un pom care este împodobit cu panglici colorate, în vârful lui prinzându-se o coroana de brad şi care ramâne în centrul localităţii până la venirea toamnei. Rusaliile sau Sărbătoarea Sfântului Duh reprezintă punctul culminant al tradiţiilor anuale. În această noapte băieţii fac tot felul de farse (scot din ţâţâni şi ascund porţile caselor, desfac în bucăţi carele şi le montează la loc pe acoperi), iar dimineaţa fiecare se grăbeşte să ajungă primul pe câmp pentru a nu fi declarat „Leneşul Rusaliilor”. In cadrul Caminului cultural Nufaru functioneaza ansamblul de dansuri populare ,,Nuferii Deltei ‘’ infiintat in anul 2005 la initiativa primarului comunei Nufaru , participand la diferite festivaluri pe plan judetean rasplatite cu trofee si diplome.