Turism

Punct de Informare Turistica la PAPI Nufaru
Pensiunea Casa Nechita
Nuferi - Nufaru
Previous
Next

Turism şi agroturism în comuna Nufăru şi împrejurimi

Ţinând cont de poziţia favorabilă (punct de trecere cu bacul), de vestigiile arheologice pe care le adăposteşte, Nufăru ar putea intra într-un circuit turistic cu tentă istorică

Potenţialul turistic al comunei Nufăru este reprezentat de plasarea comunei pe braţul Sf. Gheorghe. Ţinând cont de poziţia favorabilă (punct de trecere cu bacul), de vestigiile arheologice pe care le adăposteşte, Nufăru ar putea intra într-un circuit turistic cu tentă istorică, efectele putand fi benefice pentru întreaga regiune. Malul Dunării din amonte de sat ar putea fi curăţat şi amenajat în scopuri turistice, deoarece vara el este luat cu asalt de tulceni, care se refugiază aici de canicula din oraş. Această activitate are deja un „cap de pod“ în partea de est a satului, unde a apărut un modern complex turistic, numit Steaua apelor, iar pe malul Dunarii pensiunile Stanca Dunarii, Lotus si Nichita. 

   De asemenea, ca si obiective turistice amintim Biserica (1880) cu hramul Sfântul Dumitru (26 octombrie) si Cetatea Proslavita este situată în comuna Nufăru, la 12 km aval de Tulcea, pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe. Cetatea a fost ridicată a fundamentis de către Imperiul bizantin într-o zonă cu urme materiale din epocile hallstattiană, latene şi romano-bizantină. În epoca romano-bizantină pe malul Dunării, la capătul nordic al promontoriului, au funcţionat două turnuri de supraveghere a liniei Dunării. Cercetările arheologice – sistematice sau de salvare – mult îngreunate de faptul că satul actual Nufăru suprapune în totalitate cetatea medievală au dus la dezvelirea unei părţi din zidul de incintă, a două turnuri masive, rectangulare, vizitabile – unul suprapus de localul Prislav, celălalt – din punctul „Dispensar” -restaurat şi conservat prin construirea unui clădiri de protecţie, a numeroase locuinţe, cuptoare, a mai multor necropole de inhumaţie creştine; pe malul Dunării, în apropierea punctului de traversare a Dunării cu bacul spre Deltă, a ieşit la iveală instalaţia portuară a cetăţii.

   Deşeuri– Comuna nu are un sistem integrat de management al deşeurilor deşi există un proiect pentru această activitate. În prezent Primăria dispune de 4 platforme pentru gestionarea deşeurilor şi are un contract cu două agenţii pentru gestionarea deşeurilor metalice. 
  Apă şi canal– Satele Nufăru şi Malcoci au sisteme de canalizare recent finalizate, dar Ilganii de Jos si Victoria nu au sistem de canalizare. Sistemul de alimentare cu apă potabila exista in toate cele patru sate (dar vara se simte nevoia de debit mai puternic – exista studiu de fezabilitate pentru extindere sistem alimentare cu apa potabila). 
  Comunicaţii– Comunicaţiile sunt acoperite pe toate căile, telefonie fixă, mobilă, televiziune prin cablu, internet. Majoriatea populaţiei, aprox. 90% beneficiază de telefonie mobilă şi de televiziune prin cablu; 90 de persoane au acces la internet.