Descriere

Localitati:

Satele componente ale comunei Nufăru

  In componenta comunei intra satele:

  • Nufăru
  • Ilganii de Jos
  • Malcoci
  • Victoria

   Distantele dintre satele componente ale comunei, fata de localitatea de resedinta, sunt urmatoarele :

  • intre satul Nufăru si Ilganii de Jos – 0,50 Km
  • intre satul Nufăru si satul Malcoci – 4 Km
  • intre satul Nufăru si satul Victoria – 5 Km
 
   Satul Nufăru, sat resedintă de comuna, este asezat atât pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, pe un teren cu denivelări, incepând cu zona joasă (lunca), cât si in  cea mai mare parte, pe versantul nordic al uneia  din colinele Mahmudiei. Acest versant este ferestruit de câteva văi torentiale, cu profil “U” si pe fundul cărora se dezvoltă ulitele satului. Pantele acestui versant sunt accentuate.
 
   Satul Malcoci  se dezvolta in cea mai mare parte pe versantul nordic al dealului Malcoci, in lungul uneia din văile torentiale ce ferestruieste colinele Mahmudiei, iar la extremitatea nordică se dezvoltă pe sesul aluvial al bratului Sf. Gheorghe. In zona joasă de  luncă, terenul este plan cu o usoara pantă de la vest la est. Valea pe care se dezvoltă cea mai mare parte a localitătii are profilul de ,,V“ cu pante accentuate ce converg spre fundul văii.
   In zona joasă de luncă, terenul este plan, cu o usoara pantă de la vest la est. Valea pe care se dezvoltă cea mai mare parte a localitătii are profilul de “V” cu pante accentuate ce converg  spre fundul vaii.
   Satul  face parte din tipul asezărilor  cu forma tentaculară, dezvoltat de-a lungul  căilor de comunicatii, textura neordonata este dată de modul de asezare a caselor la stradă.
   Numele actual vine de la numele turcului Malkocs ce isi avea coliba si turma de oi la poalele padurii de stejar seculari, de pe locul actual al asezarii. Dupa desfiintarea la 1775, de catre imparateasa Ecaterina a II-a a autonomiei cazacilor zaporojeni, o parte din acestia parasesc Ucraina si se aseaza in Dobrogea, aflata intre anii 1484-1877 sub stapanire turceasca. Primii ucrainieni asezati in Malcoci au fost din familia Smolenic.
   In timpul lui Alexandru I, germanii din tinuturile rusesti, originari din Alsacia au inceput sa emigreze spre sudul Basarabiei, impinsi din motive religioase. De aici, o parte vor pleca spre SUA, Canada, iar altii au venit in Dobrogea, intemeiind colonii la Ciucurova, Atmagea, Cataloi, Tulcea si Malcoci. Colonia germana de la Malcoci a fost infiintata in anul 1840, avand in frunte pe un anume Ignatz Hoffart.
In razboiul din 1916-1918 au participat 135 soldati din  Malcoci din care 20 au cazut pe campul de lupta. Ca urmare a Conventiei romano-germana din octombrie 1940 privind repatrierea cetatenilor de origine germana din Bucovina de sus si Dobrogea, majoritatea familiilor de germani au fost repatriate, iar in locul lor au fost adusi colonisti din sudul Dobrogei prin schimbul de populatie efectuat in  baza Tratatului de la Craiova, septembrie 1940.
   Satul Malcoci a fost locuit pana in anul 1940 de populatie de origine germana si de religie romano-catolica , avand la aceea data un numar de 12 familii ortodoxe,  de nationalitate rusa si 7 familii de germani.
 
   Satul  Victoria se dezvoltă pe versantul nordic al uneia din colinele Mahmudiei. Ca si celelalte localităti si acest versant este ferestruit de o serie da văi torentiale cu profilul “V” si cu pante accentuate. Inspre partea de nord se dezvoltă o zona de luncă a bratului Sf. Gheorghe. 
 
   Satul Ilganii de Jos, situat vis-à-vis de satul Nufăru, se dezvoltă de-a lungul bratului stâng al Dunării, in plină Delta. Suprafata ocupată de localitate este plană, joasă, foarte umedă si inundabilă. 
   Ca toate localitătile din Deltă, satul Ilganii de Jos este indiguit. Lungimea totala a digurilor amenajate pe proprietar este de 21,720 km.
Traversarea bratului Sf. Gheorghe este asigurată de ambarcatiuni si de poduri plutitoare remorcate de  salupe.

Nomenclatoare stradale - comuna Nufăru, judetul Tulcea